habanero

Alla inlägg den 16 april 2011

Av habanero - 16 april 2011 10:39

Den gamle presidenten Laurent Gbagbo med familj greps till slut i måndags.Man har även gripit den karismatiske ledaren av de fruktade Gbagbo-trogna Unga Patrioterna,Charles Ble Goude.

Alassane Outtara har meddelat att skolorna öppnar igen efter påsken.

Han har även beordrat ett omedelbart återupptagande av kakaoexporten.

De sanktioner som EU införde tidigare för att försvaga Gbagbo har lamslagit landets export av kaffe och kakao.Elfensbenskusten är världens största kakaoproducent med 40% av världsmarknaden.Sanktionerna har fått förödade konsekvenser för landets ekonomi,villket i sin tur inneburit  en humanitär katastrof.

Ouattara har även lovat att vända sig till den internationella brottsdomstolen för att massakrerna i västra delen av landet ska bli utredda.Han har gett sig själv en tidsfrist på två månader för att bringa fred i landet och befria det från legosoldater och oberoende miliser. 


Det är en lång väg att gå.Kan bara hoppas att Ouattara klarar av att skapa en samlingsregering och bli en president för alla ivorianer oavsett regional tillhörighet, etnicitet, religion och politisk tillhörighet, och varken bli eller upppfattas som en fransk marionett.


Vår resa till Elfebenskusten blev uppskjuten i sista sekunden i december när oroligheterna blev riktigt allvarliga efter presidentvalet, och inbördeskriget var nära.

Vi har förträngt den efterlängtade resan, som ju är uppskjuten till någon gång i november i år.Att sörja en resa som inte blev av fanns inte i vår värld ,vad är väl det när hela landet höll på att brinna upp och människorna med det.


Nu spirar hoppet för Elfenbenskusten igen.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards